Utmaningarnas utmaning – Kiliansgatan 17

Kiliansgatan 17 – Yta: 51 kvm, Hyra: 17200:- momsfri

Det händer ibland – förra gången var det på Stora Södergatan när lokalen som nu Aiko Sushi huserar i, omsattes lite för många gånger för sitt eget bästa under kort tid. Vi var uppriktigt sagt lite oroliga för hur Aiko skulle klara av den “lokalförbannelsen”, men det verkar ju ha gått. Även under detta svåra år.

Kiliansgatan 17 (f.d. Café Brunius, Bruniushuset, närmast Coop Mårtenstorget) däremot, är dock en plats som det nu måste till en riktig superkraft för att stå över läget och motkrafterna. Vi har försökt att äta lunch här, när nya ställen öppnat, men gång efter annan har ställen stängts ens innan vi hunnit dit. Nu är det förstås speciellt. Just nu, med pandemiår, säger ni, såklart. Men alldeles oavsett pandemin är det något som gör detta restaurangläge alldeles speciellt.

Det började för tre år sedan med Krisp salladsbar som öppnade storslaget. Det såg verkligen ut som något som borde funka. Det tog tyvärr inte lång stund så var det stängt. Öppnat istället hade “Kai Ali Sushi”, men de två, eller tre gånger vi försökte äta lunch där var det stängt och sedan öppnade det aldrig igen. Efter “Kai Ali” var det “Pasta & Lime”. Även detta ställe hann vi aldrig äta på, och nu började det ju brännas lite. Så när “Lailas Kitchen” öppnade — skyndade vi dit och åt. Det var ingen makalös upplevelse på något sätt och att de stängde blev vi inte så förvånade över.

Förra året öppnade så Salladexpress & Café som pga pandemin inte blev besökt av oss, och inte heller någon annan verkar det som, för nu ligger lokalen åter ute på blocket.

Om det nu är samma salladsbar som slutar sina dagar med denna blocket-annons eller om den faktiskt hann byta ägare/namn/regi till “Lunds Salladsbar & Café” innan den stängde är oklart. Det är ibland inte lätt att lägga restaurangpusslet och det är en av de sakerna som gör att den här bevakningen är lite charmig.